Barcelona schoonheid van creativiteit
11 september 2014

Al een hele lange tijd wilde ik graag de metropolitan stad Barcelona zien en voor een opdracht als mystery guest, moest ik die kant op. Het werd een dubbele zakenreis omdat ik al mijn vrije tijd gebruikte om geïnspireerd te worden voor mijn blog.

Mijn eerste indruk was mijn aankomst op “Placa Catalunya”. Ik was helemaal gedesoriënteerd omdat ik niet kon zien welke kant de zee was en welke kant de bergen. Het plein was vol met toeristen en de hitte en een vieze geur kwam me tegemoet. Nadat ik gevraagd had hoe ik de plattegrond moest houden, vond ik eindelijk mijn hotel. Ik wilde zo graag een douche nemen en eten. Ik liep het eerste het beste restaurant naar binnen en ging zitten aan de bar. Ik hou van de gewoonte in Spanje om alleen aan de bar te kunnen eten omdat je nooit alleen eet! Ik kwam in gesprek met mijn buurman een business man uit Parijs. Hij was verbaasd dat hij mij in dit restaurant wist te vinden omdat het een erge populaire lokale plek is welke hij leerde kennen doordat hij jaren in Barcelona heeft gewerkt. Na het diner gaf hij mij een rondleiding, legde me alles uit over de verschillende gebieden in de stad en liet weten wat ik wel en niet moest zien.

De dagen erna ging ik zo min mogelijk naar de toeristische plekken. Ik liep kilometers door de hele stad van “Eixample” richting de zee tot bovenaan de berg van “Parc Güell” en terug via de kleine straatjes van “Sant Gervasi”. Ik nam zoveel mogelijk de zijstraten in plaats van de overvolle toeristische “Ramblas” en volgde zelfs lokale mensen die hun weg baanden door de stad.
Iedere morgen genoot ik van mijn koffie, zoete broodjes en krant tussen de lokale mensen voordat zij aan het werk zouden beginnen. In de middag nam ik een duik in de zee en dronk een frisje op mijn favoriete plein “Placa Reial”.

Barcelona is schitterend (zonder de toeristen) en vol met creatieve mensen! De surf en alternatieve cultuur is overal aanwezig. Veel jonge mensen uit de hele wereld leven in deze stad. Helaas leven ook velen van hen op de straat en ik zag zelfs dat een vrouw haar eigen woonkamer op straat had gecreëerd. De stad wordt door mensen en honden als een grote toilet gebruikt.

De stad is een mix van oude en nieuwe creativiteit binnen en buiten op de straat. De mensen gebruiken planten en bomen om zodoende meer natuur en verkoeling te krijgen in alle stenen straten en pleinen.
Kleine creatieve ideeën zoals het buiten hangen van planten in potten, worden ook gebruikt op een meer stilistische en verrassende wijze. Creativiteit zie je in winkels, etalages, musea maar ook buiten op de muren, markten en op de manier zoals mensen gekleed zijn.

Ik vind dat Barcelona toonaangevend is op het gebied van interieur design omdat kleine ideeën uitgroeien tot design.
In de vroegere jaren had Gaudi een grote impact door het omzetten van zijn droomwereld in reële architectuur en interieur design. Deze dagen zijn de creatieve jonge mensen de toekomst.

Nice adembenemende kleuren
11 augustus 2014

Vanwege een ‘mystery guest’ opdracht voor een vliegmaatschappij ben ik naar Nice aan de Cote d’Azur afgereisd. Ik werd door een Franse vriendin uitgenodigd in haar huis en nam deze mogelijkheid om de stad te ontdekken en geïnspireerd te worden. Verder was mijn doel me als een Française te voelen. We begonnen de dag met een frisse duik in de middellandse zee, dronken een koffie op een terras en namen een ‘apéritive’ op het dak van een hotel bij avondschemering en eindigden op een populair strandfeest.

Ik kende de stad al door eerdere bezoeken en wilde daarom de toeristische plekken vermijden en me laten inspireren op straat.
Het weer was erg wisselend en daarom was het lichtinval met de wolken erg mooi in de avond. De gebouwen hebben verschillende kleuren en deze lichten erg mooi op door de zon. Vanwege het lichtinval trokken schilders als Matisse, Dali en Picasso destijds naar deze stad.

Ik zag veel decoratieve balkons en lampen die de straten veel atmosfeer geven. De Franse cultuur is zichtbaar door de kleine terrasjes en winkeltjes. Er zijn veel Italiaanse invloeden door de winkels met Italiaanse kledingmerken, koffiebars en restaurants. Op de straat zag ik Italiaans design van ‘Kartell’ staan. Dit is ook niet vreemd als je weet dat Nice 150 jaar geleden bij Italië hoorde.

De meest interessante kunst wat ik heb gezien, was de ‘Trompe l’oeil’ (meestal geschilderd door vrouwen) op de zijkanten van gebouwen. Het is echt geweldig hoe mooi een muur kan worden. Ik hoorde dat het erg duur is maar toch veel gevraagd wordt. Het water kunstwerk in het park was het andere interessante wat mijn aandacht trok. Het werd vooral door kinderen en oververhitte toeristen gebruikt.

Ik heb van Nice genoten omdat het een stad is met een mix van culturen, de helderblauwe zee is schitterend, het oude centrum zeer sfeervol en de architectuur is door de kleuren adembenemend.

Inspiratie van etalages in Milaan – februari 2012
18 september 2012

Op mijn 40e verjaardag heb ik mijzelf getrakteerd op een weekend in Milaan om inspiratie op te doen. Milaan is de stad van design en dat is op iedere hoek van de straat zichtbaar. Een mooie combinatie van oude gebouwen en modern design. De hele stad is vol met grote billboards, opvallende etalages en goedgeklede mensen en ademt creativiteit uit.

Graag wil ik u foto’s van etalages laten zien die ik opvallend vond op het gebied van mode en interieur. Milaan is de stad waar de nieuwe trends vandaan komen. Deze worden geshowd of geëxposeerd op de ”Milan Fashion Week” (ieder voorjaar en najaar) en de ”Milan Design Week” (ieder voorjaar). Mijn ervaring is dat deze trends meestal pas een jaar later naar Nederland komen. Winkels verspreiden tegenwoordig sneller trends omdat bedrijven zich internationaal uitbreiden en een unanieme uitstraling willen. Uiteindelijk worden trends door verschillende bedrijven gekopieerd waardoor ze in iedere klasse verkrijgbaar zijn.

Groot billboard trekt aandacht op Piazza del Duomo.
Een lichteffect van achter zorgt voor een etalage met klasse waar het merk Dior voor staat.
Contrasterende kleur en lijnenspel om enkele produkten in een grote etalage eruit te laten springen.
Voor de hand liggende producten en kleuren die goed in balans zijn.
Met een leuke en grote decoratie in een chique uitvoering wordt aandacht getrokken voor het merk ipv het decoreren van de produkten.
Mooie manier om iets wat klein is maar van grote waarde te presenteren voor Valentijnsdag.
Horloge verwerkt op een muur gemaakt van het zelfde materiaal waardoor het kleine produkt eruit springt ook omdat het tegen het raam gedukt zit.
Op zoek naar een plek om te lunchen, ontdekte ik dit restaurant met wanddecoratie en authentieke schilderijen. Het gaf mij een gezellig en warm gevoel.
Decoratie is naar buiten doorgevoerd met doorlopende gordijnen en buitenverlichting.
Een stoel gemaakt in ronde vormen en zachte pasteltinten maakt het lieflijk mede door de roesjes aan de zijkanten.
Moderne stoel in gewaagde kleurcombinatie en glanzende stof. Verlichting in dezelfde stijl zorgt voor een surrealistisch beeld.
Simpele manier om producten op te laten vallen en vooral om mannen aan te trekken.
Mooie combinatie van ronde en vierkante vormen in één van mijn favoriete kleurcombinatie.
Combinatie van organische en kunstof materialen en vormen die tot een eenheid worden gebracht door natuurlijke tinten.
Deze etalage vind ik ontzettend leuk omdat er op een grappige manier een vintage stofzuiger gecombineerd wordt met een moderne bank in dezelfde stijl.
Een heerlijke creatieve etalage waardoor 2 stoelen een kustwerk zijn geworden.
Billboards zo groot als gebouwen sieren de vervuilde straten van Milaan.
Traditionele manier om producten te presenteren op zuilen. Door de verwerkte roos in de producten terug te laten komen in de decoratie, wordt het toch een leuke etalage mede door de tekst "per te".
Creatieve maar bewerkelijke etalage gemaakt door jonge designers. Persoonlijk vind ik het product niet duidelijk naar voren komen.
Door de meubels veel ruimte gecreëerd om de hoeveelheid aan producten in dezelfde stijl te showen. De pumps steken goed af door de felle kleur.
Ik houd van krijtstrepen en zeker als er een creatieve stoel van wordt gemaakt. Mooi in constrast met de witte bloes en de rijgdraden in het jasje kan op verkoop van maatwerk duiden.
En toen was het tijd voor een cappucino met uitzicht op Piazza del Duomo.
Een goed voorbeeld van hoe een hele straat in het teken van een merk te krijgen.
Waarom een goedkope sale etalage, als het ook gemaakt kan worden met klasse?
Deze futuristische etalage past goed bij het design van het servies.
Bij een bezoek aan Milaan hoort ook een hotel in stijl. Mijn oog viel op het moderne design, warme kleurcombinatie en de romantische bloemen.
Hier is goed te zien dat de styling mooi doorgetrokken is in het slaap/zit gedeelte en de badkamer.
Beëindiging van mijn inspiratie reis op mijn favoriete plek in Milaan in de avond.

Milaan in de stad, 22 april 2012
27 juni 2012

Vandaag ga ik de stad in om zoveel mogelijk exposities te bekijken. De exposanten komen uit de hele wereld en huren bijvoorbeeld ruimtes of loodsen af. Er zijn ook organisatoren die designers uitnodigen om te exposeren met een grote groep bij elkaar in bv musea of galeries. Ik begrijp wel waarom de exposities bijna een week te zien zijn want het zijn er zoveel en het kost veel tijd om me te verplaatsen van het ene naar het andere gebied. 
De avond hiervoor kwam ik contact met een Duitse interieur designer en zij gaf me goede tips in welke gebieden/wijken ik moest zijn. Tevens vertelde ze me dat ze de eerste keren heel doelbewust bepaalde exposities ging bekijken. Nu huurt ze een fiets en zoekt ze de minder commerciële gebieden op en slaat ze zelfs de beurs over. 
Ik besluit om in de wijk ‘Tortona’ te beginnen en wat me meteen opvalt is dat de bezoekers minder zakelijk zijn maar meer trendy en creatief. Als ik bij een paar exposities binnen ben geweest, valt me direct op dat ze creativiteit uitademenen. Het is alsof ik weer in mijn Academie tijd ben en omgeven ben met jonge nieuwe designers. Hier zijn het niet de grote bedrijven die exposeren maar juist de niet-commerciële die met nieuwe creatieve ideeën komen en dus voor de interieur trends zorgen.

Een goede presentatie heeft alles te maken met goede belichting en compositie.
Futurisch design in grote loods.
Aandacht trekken door te presenteren op ongewone manier.
Combinatie van diverse materialen, zacht en hard.
Het verschil in soort hout en design is goed zichtbaar door de ruime lichte loods.
In een oud museum worden deze stoelen gepresenteerd met kleurige breisels. Combinatie van oud en nieuw handwerk.
Moderne kast tegen oude muur zorgt voor mooie combinatie.
Deze lampen gemaakt van veren zijn bijzonder, opvallend en sfeervol.
Hier wordt de trend:"natuur naar binnen halen,"met een grap letterlijk vertaald.

Milaan op de beurs, 20 april 2012
21 juni 2012

Graag neem ik u mee op reis voor inspiratie in Milaan, Italië. Ieder jaar in april is er de grootste woonbeurs van de wereld die ‘Saloni di Milano’ heet. Tevens zijn er in de hele stad exposities. Milaan staat in het teken van alles wat met interieur design te maken heeft.
Vanuit het vliegveld reis ik direct door naar de beurs die aan de andere kant van de stad is. Eenmaal aangekomen word ik overweldigd door de grootte en drukte van de beurs. Om mij heen hoor ik alle talen en even is Milaan de belangrijkste hotspot van de wereld.
Belangrijkste benodigdheden: camera, platte schoenen, grote lege tas (liefst op wielen) en visitekaartjes….maar eerst een ‘café machiatto’ !
De beurs ‘fiera’ bestaat uit eindeloze hallen vol met de nieuwste stoelen, tafels en ander meubilair van vooral grote bedrijven. Omdat ik niet weet waar ik zal beginnen, besluit ik de hallen systematisch af te gaan en mijn ogen aan het werk te zetten en op zoek te gaan naar wat me inspireert.

In modern interieur zorgt Chesterfield bank voor warmte.
Boeken op kleur zetten en de decoratie erop aanpassen, zorgt voor rust.
Stand helemaal bekleed met zacht tapijt waardoor het design eruit springt,mede door verschillend materiaalgebruik.
Grote eenvoudige decoratie waardoor kleur en natuurlijk materiaalgebruik in de badkamer versterkt wordt.
Overbodig om vaas te vullen met decoratie omdat deze op zichzelf staand mooi en opvallend is.
Overvolle presentatie maar door eenheid in kleur en gebruik van spiegelwanden toch ruimtelijk en in balans.
Kleur van bloemen wordt mooi opgenomen in het interieur helemaal omdat er geen groen wordt gebruikt.
Mooie manier om een hoek tijdelijk op te laten vallen.
De turquoise kleur zorgt voor frisheid in het warme klassieke interieur.
Gebruik van decoratie in één kleur zorgt voor eenheid.
Presentatie op kleur en gebruik van lichtblokken, zorgt voor rust en focespunt.
Art-Deco decoratie en verlichte vloer en muur versterkt het design.
Grote vazen op hoge zuil en overdaad aan bloemen ziet er luxe uit.
Gewaagd maar goed bij elkaar passend interieur design door Roberto Cavalli.